CAT DE IMPORTANT este NUMARUL de fotografii la o nunta?

Numarul de poze la un eveniment este dat de participare activa a fotografului si de anvergura evenimentului.

Numarul pozelor brut variaza in experienta mea, intre 2500 si 4300 de fotografii.
Cum se ajunge la aceste numere?
Spre deosebire de fotografia, de odinioara ,de eveniment, pe film, cand fotograful pregatea cu parcimonie o poza si important,
pentru beneficiar era sa aiba o poza si de la "sosirea nasilor"- de exemplu, acum pe langa nararea evenimentului se cere si putina maiestrie. Formatul digital permite pe langa actiuni, sa surprinzi si reactii, emotii, sa fii pe faza la orice poate suscita o amintire sensibila. De asemenea, live-ul , reality -ul dintr o nunta, face sa nu stii care este momentul maxim de intensitate si impune fotografului sa fie mereu pe faza.
O abordare mai perfectionista va face sa existe si multe fotografii ale aceluiasi subiect din unghiuri diferite. Cand indoi genunchiul in punctul declansarii, ai impresia ca fotograf ca ai capturat o fotografie MAI buna decat precedenta. Cum avem o poza fara blitz sau cum arata cu blitz? Doar de la sedinta de machiaj a miresei ai mai mult de 100 de poze si te intrebi de ce.
La biserica fac 500 de cadre.Cum se explica? Nu i asa ca va place fotografia cand se vede fata miresei prin coroana de cununie? Daca permite configuratia bisericii, stationarea fotografului pe un astfel de ax, miscarea mainilor preotului nu poate fi controlata. Cand vedeti aceea fotografie, ganditi va ca in camera foto mai sunt inca 7 poze, in care cununia acopera fix ochiul, pare ca sectioneaza fata sau mana preotului obtureaza privirea. In alta poza, mirele este extrem de nostim prin expresie. Gandeste ca, in inca 20 de poze, este terminat de caldura, apare cu ochii inchisi, isi musca buza.
Sa ne gandim ce se intampla la o poza de grup?
Daca am 20-40 de persoane, capturez 7-9 fotografii. Nu stiu in care din ele, mireasa inchide ochii, o matusa intinde geanta cuiva, o nepoata alearga si ea sa intre in cadru, si dupa ce i ai facut sa zambeasca realizezi ca un unchi nu are chef de poza si ca de fapt este pitit undeva. Te opresti, ii reasezi, si o iei de la capat cu alte 7-8.
Pozele de grup restrans, eu incerc sa le fac, tot atat cate persoane sunt in cadru. La o poza de trei persoane, am sters-o cu lejeritate, pe prima in care mireasa clipea. In a doua invitatul a clipit, daca in a treia clipea si ginerele as fi ratat poza lor. De aceea este bine sa se faca mule poze. Bineinteles ca de cele mai multe ori ies toate 3, dar acest exemplu este exceptia care intareste regula.
Nu sterg pozele duble. Daca fac una si mai incerc o varianta, cand ajung acasa constat ca una este MAI buna, insa celelate sunt si ele bune. Prefer daca am muncit o data la executie, sa mai muncesc o data la editare si sa las beneficiarii sa aleaga. Probabil ca, evaluarea mea este una tehnica, iar beneficiarul dupa ce vede ca poza este corect realizata, o evalueaza subiectiv. Cine nu a spus o data fotografului, "ia sa vad cum am iesit?"
Mi s a mai intamplat, sa predau o fotografie, despre care imi amintesc ca am avut dubii daca sa o sterg sau nu. Jumatate de poza era compusa din spatele unui varstnic,in cealata jumatate mireasa facea o intoarcere spontana a capului, Era splendida, Plastic vorbind, cu jumatate de cadru cu spatele unui sacou, poza era un rateu. Practic, cand m am intalnit la o cafea cu mireasa si alti prieteni, a tinut sa mi arate fotografia preferata. Aceasta era.
Sigur, va intrebati acum de ce nu am decupat poza sa pastrez doar imaginea ei. Forma unei fotografii este standard si obligatorie pt print. Proportiile sunt indiferent de centimetri, de 2/3. O latura micsorata, va micsora toate celelate trei cadre. Sunt fotografi care triseaza si decupeaza cate o latura, E ca pe Instagram, dar daca nu ai respectat si regula proprtiilor in calculator, pe hartie, va corecta imprimanta si va taia chiar din fruntea personajelor principale.

In concluzie asa se ajunge la numar mare de fotografii de eveniment. La nunti complete eu am predat anul trecut 1500-1800 de poze. Este imens. Este doar in avantajul clientului, din motivele enuntate mai sus.
In Romania se vorbeste de un numar magic. Minim 800. Niciodata nu am auzit, la colegi seriosi, sa se dea mai putin. In Occident media este de 3-400 ,insa traditia nuntilor difera mult,si eu nu vad relevanta si aplicabila in Romania aceasta comparatie.

La acest numar de fotografii, editarea lor cel putin basic,costa foarte mult timp. Predarea unui numar de 2000 sau peste cu mult, ridica banuieli asupra profesionalismului fotografului. Este posibil, el sa nu le mai editeze deloc, le incarca si descarca si gata nunta.

(Va urma)

_MG_5741

_MG_5739

Leave a comment